Nieuws

Stichting Doors wide open opent een nieuwe locatie in Centrum Goor. 

 

Stichting Doors Wide Open gaat in 2025 flinke stappen vooruit maken. Vanaf maart gaat de stichting zich vestigen in het pand  van de Grotestraat 101 (waar nu de Read Shop is gevestigd ). Seine Braakman (de voorzitter en initiatiefnemer) van Doors Wide Open was al een aantal jaren op zoek naar een geschikte locatie in het centrum van Goor, waar alle activiteiten onder één dak ondergebracht kunnen worden. Hij kon alleen de passende voorziening niet vinden. Daarom kwam begin dit jaar een nieuwe locatie net buiten het centrum waar de shop met tweedehands kleding werd ondergebracht. Afgelopen zomer maakte de Readshop bekend te gaan stoppen en ging er voor de stichting nieuwe deuren open voor meer mogelijkheden..

 

 

Doors Wide Open is al 10 jaar gevestigd in het pand naast de readshop op nummer 103. Hier was in het verleden een kleine inlooplocatie, waar kleinschalige samenkomsten werden georganiseerd. De laatste tijd werd de ruimte ingevuld als kinderwinkel en hier was ook een ontmoetingsplek aan de achterzijde in een tent,  Deze plek is niet winterproof. De 45 m2 zijn gewoon te klein.

 

De nieuwe invulling geeft nieuwe mogelijkheden en alles kan nu onder één dak worden aangeboden. De winkelruimte van de readshop wordt ingericht als winkel met vintage en nieuwe kleding en accessoires, zowel voor kinderen tot volwassenen. Achter in dit pand komt een ruimte om de binnengekomen donaties zoals kleding en levensmiddelen gelijk te kunnen gaan verwerken. Hier komt tevens een opslagruimte, een spreekruimte en een nieuwe voedselbank. De inrichting en uitstraling zijn niet anders dan een reguliere winkel en is daarom voor iedereen toegankelijk. Minderbedeelden krijgen tegoedbonnen voor gratis kleding en ieder ander kan mooie (vintage) kleding kopen  Met de verkoop in de winkel wordt het werk van de stichting ondersteund. Duurzaamheid staat bij Doors Wide Open voorop. Bijna alle ingebrachte kleding en overige textiel krijgen een tweede leven, in de winkel of elders in het land waar het nodig is. De voedselbank is via de achterzijde anoniem toegankelijk en wordt ingericht in de vorm van een kleine supermarkt waar de artikelen uitgestald worden in stellingen. De mensen kunnen zelf uitzoeken wat ze nodig hebben en hun eigen maaltijden samenstellen. In de reguliere voedselbanken ontvangt men een tas met producten wat voorhanden is. Hier zitten vaak producten in die niet altijd nodig zijn of waar men geen complete maaltijd van kan maken. De nieuwe vorm is effectiever en duurzamer.

 

In het kleine pand op nummer 103 komt een inloop/ontmoetingsplek. Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, gezelligheid of omdat ze zich eenzaam voelen, kunnen hier samen een kopje koffie drinken en deelnemen aan een activiteit. Eenzaamheid en niet kunnen meedoen in de samenleving valt ook onder armoede Op gestelde tijden worden hier ook workshops gehouden zoals koken met restjes en een handwerkgroepje. Er worden lotgenoten bijeenkomsten  en herstelactiviteiten georganiseerd. In de zomer komt er een terras aan de voor- en achterzijde van het pand, waar iedereen welkom is om een drankje te gaan nuttigen.

 

Voor de stichting is een centrale plek in het centrum belangrijk. De locatie ligt schuin tegenover het gemeentehuis, Salut, GGZ en de bibliotheek, maar ook midden in de samenleving. Er heerst veel stigmatisering en schaamte voor een ieder die met armoede te maken heeft in zijn leven. Door de stichting met al zijn verschillende activiteiten, centraal in de maatschappij te plaatsen, zijn wij op een laagdrempelige manier voor iedereen goed bereikbaar. Armoede bestrijden doe je met elkaar voor iedereen. Armoede is een maatschappelijk probleem en met de juiste iaandacht en aanpak kun je dit samen gaan oplossen. Aandacht scoort en daarom gaat de stichting naast de uitbreiding in het centrum ook bezig met een nieuwe  aanpak in de hulpverlening aan gezinnen. Zo komt er een ervaringsdeskundige die het team gaat versterken. Ook gaat de stichting werken met maatjes die mensen gaan ondersteunen.. Deze maatjes kunnen mede inwoners zijn uit de Hof  die graag anderen hierin willen ondersteunen. Hier wordt nu al enige tijd mee gewerkt en de ervaringen en resultaten zijn goed. Zo wordt er nog meer ingezet op maatwerk, herstel en duurzaamheid.

 

Het is al lang niet meer zo dat alleen mensen in de minima kampen met financiële zorgen. Er is een snel groeiende groep mensen met een inkomen van boven de 120% van de sociaal minimum norm die door de hoge inflatie in de problemen komt of dreigt te komen. Deze vallen vaak tussen wal en schip. Het gaat hier om mensen die gewoon werk hebben en tussen de lage- en middeninkomens vallen. Er staat dan vaak veel druk op het besteedbaar inkomen en met een kleine tegenslag komen ze al snel in de problemen.

Door de inkomensgrens vallen ze vaak buiten de hulp van gemeenten of voorzieningen zoals een voedselbank. De geschoolde ervaringsdeskundigen weten wat vanuit persoonlijke ervaring als geen ander hoe het is om in armoede te moeten overleven.

Als laatste wordt ook het bestuur uitgebreid met twee personen. In totaal zijn er meer dan 25 vrijwilligers actief binnen de stichting. Dit aantal zal ook uitgebreid moeten worden. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

 

Doors Wide Open genereert op dit moment 60% van de inkomsten door eigen initiatief zoals de omzet uit de winkel. Het overige deel wordt door landelijke fondsen, donaties, bedrijven en inzamelacties zoals crowdfunding opgehaald. De stichting wil in de toekomst minimaal 80 procent van de inkomsten zelf genereren. Er is tot nu toe weinig financiële steun vanuit de Gemeente Hof van Twente.

 

De planning is dat medio maart / april de nieuwe locatie klaar is voor de opening, tot die tijd wordt er voorbereid en er is een uitverkoop van de wintercollectie in de huidige locaties.